×

HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment & FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!

People have the power!

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου-Ενυδρείο του ΕΛΚΕΘΕ προχώρησε σήμερα το πρωί σε εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας στη περιοχή των Βλυχών, τηρώντας αυστηρά τα σχετικά επιστημονικα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Όμως, οι πιο τυχεροί ήταν όσοι φίλοι μας ανταποκρίθηκαν στη χθεσινή μας πρόσκληση, καθώς βοήθησαν να ανοιχθεί διάδρομος προς τη θάλασσα και είδαν νεαρά χελωνάκια Caretta caretta να αναζητούν και να καταφέρνουν να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα!

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το κάθε χελωνάκι να φτάσει με τις δικές του δυνάμεις στη θάλασσα, διότι περπατώντας στην άμμο δυναμώνουν τα πτερύγιά του, ώστε να είναι έπειτα δυνατός κολυμβητής!

Δε ξεχνάμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει βάζουμε οι ίδιοι τα χελωνάκια στο νερό! Περπατώντας από τη φωλιά στη θάλασσα, τα νεαρά χελωνάκια χαρτογραφούν και απομνημονεύουν τη παραλία στην οποία γεννήθηκαν ώστε να ξαναγυρίσουν στην ίδια παραλία μετά από περίπου 20 χρόνια, ως ενήλικα άτομα, για να αποθέσουν τα αυγά τους!

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές καθώς και το προσωπικό και τη διοίκηση του ξενοδοχείου Lindos Blu για την υποστήριξή και βοήθειά τους!

Σε περίπτωση που εντοπίσετε φωλιά ή ακόμη και νεαρά χελωνάκια παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου – Ενυδρείο στο 2241027308

Σας ευχαριστούμε!

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και γονιών συνοδών, ολοκληρώθηκαν τα θερινά εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στον ΥΣΡ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η δράση βασίστηκε στο παραμύθι «Ο Κύριος Ιππόκαμπος», από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» του βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Eric Carle.

Η εκπαιδευτική δράση περιλάμβανε:

– γνωριμία με το ιστορικό κτίριο του ενυδρείου της Ρόδου και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του

– γνωριμία με τα ψάρια της Μεσογείου

– ανάγνωση παραμυθιού με διαδραστικό τρόπο,

– συζήτηση για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα ξενικά είδη, τη συμπεριφορά των ψαριών και τη πλαστική ρύπανση, όλα με αφορμή το βιβλίο,

– κατασκευή με υλικά που είχαν φέρει τα παιδιά από το σπίτι,

– κυνήγι χαμένου θησαυρού με «ανάγνωση» πραγματικής πυξίδας και χάρτη και τέλος,

– επίσκεψη στο ενυδρείο μέσω της «μυστικής πόρτας». 

Υπεύθυνη Προγράμματος: Βίβιαν Λουϊζίδου – Βιολόγος Ωκεανογράφος 

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες δράσεις μας!

Screenshot_6

Το 2020  είναι έτος αφιερωμένο στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα κι έτσι, από φέτος, το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου ΥRE (Young Reporters for the Environment). Έχοντας ως στόχο να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, οι μαθητές Χατζηδάκη Ευαγγελία, Χατζημανέττα Κατερίνα, Σαρίκα Αγγελική και Σταματιάδης Γιάννης  συνεργάστηκαν με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου παίρνοντας έτσι μέρος στο διεθνή διαγωνισμό YRE. Oι μαθητές διαγωνίζονται στην κατηγορία Video-International Cooperation με σκοπό να παρουσιάσουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος τους, να το συνδέσουν με έναν από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να προτείνουν μία λύση. Συγκεκριμένα, πήραν συνέντευξη από τον επιμελητή του ενυδρείου κ Κονδυλάτο Γεράσιμο, συζήτησαν μαζί του για τα ξενικά ψάρια που διέρχονται στη Μεσόγειο και τις συνέπειες που επιφέρει η διέλευσή τους  αυτή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Συνεργάστηκαν επίσης και με τους εταίρους τους από Πολωνία και Μαρτινίκα  με τους οποίους επικοινωνούν μέσω του eTwinning πρότζεκτ “Go Green” , με συντονίστρια την καθηγήτριά τους Γεωργιάδου Μαρια. Τελικό προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι ένα συνεργατικό βίντεο με τίτλο: “The entrance of Alien species in the Mediterranean Sea”.

 

 

Στις 9 Οκτωβρίου 2016, μια ζωντανή αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta
caretta, βρέθηκε με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο
Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό
του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ., έλαβε την ανάλογη
φροντίδα από τη Βιολόγο και τους Ιχθυολόγους του Σταθμού υπό την
επιστημονική εποπτεία κτηνιάτρου, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις
υπηρεσίες του, και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου
για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η χελώνα – που ονομάστηκε «Λυκούργος» – ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος
του κελύφους της ήταν 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος 59 εκ. Κατά την
απελευθέρωση της και ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζύγιζε 35 κιλά. Στο
μπροστινό δεξί πόδι τοποθετήθηκε το TAG A928/Sea turtle Protection
Society-Kifisia-Greece.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο «Λυκούργος» μετά την 30ήμερη καθημερινή
περίθαλψή του επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στην παραλία του
Ενυδρείου Ρόδου, παρουσία σχολείων, του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων και πολιτών.

Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.

Δρ. Ανδρέας Σιούλας

lion-fish-rhodes-aquarium

To αλλόχθονο λεονταρόψαρο Pterois miles εκτίθεται για πρώτη φορά σε Μεσογειακό Ενυδρείο, και συγκεκριμένα στο Ενυδρείο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (ΥΣΡ)
Ένα ζωντανό άτομο αλιεύθηκε το Ιανουάριο 2016 με δίκτυα, στα ρηχά νερά της περιοχής του Φαληρακίου στη Ρόδο, από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό.

Επιστήμονες του ΥΣΡ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πρωτοανέφεραν την εμφάνισή του στο Αιγαίο από θεάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νερά της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015 σε ανακοίνωσή τους σε επιστημονικό περιοδικό. Αυτό το ξενικό λεοντόψαρο ή λεονταρόψαρο, όπως κοινά λέγεται, (En. devil firefish, common lionfish) είναι είδος που ζει στην Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Επειδή οι μακρόστενες άκανθες που φέρει είναι δηλητηριώδεις σε σημείο που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε ανθρώπους, ο ΥΣΡ προειδοποίησε άμεσα τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής και τις αρχές, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.
Το προσωπικό του ΥΣΡ εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στην ομάδα του “Waterhoppers” Diving School και στον Ιωσήφ Μακρή για την άμεση ειδοποίηση του ΥΣΡ σχετικά με την παρουσία του είδους στη Ρόδο, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία.

TOP