×

HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment & FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!
Screenshot_6

Το 2020  είναι έτος αφιερωμένο στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα κι έτσι, από φέτος, το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου ΥRE (Young Reporters for the Environment). Έχοντας ως στόχο να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, οι μαθητές Χατζηδάκη Ευαγγελία, Χατζημανέττα Κατερίνα, Σαρίκα Αγγελική και Σταματιάδης Γιάννης  συνεργάστηκαν με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου παίρνοντας έτσι μέρος στο διεθνή διαγωνισμό YRE. Oι μαθητές διαγωνίζονται στην κατηγορία Video-International Cooperation με σκοπό να παρουσιάσουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος τους, να το συνδέσουν με έναν από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να προτείνουν μία λύση. Συγκεκριμένα, πήραν συνέντευξη από τον επιμελητή του ενυδρείου κ Κονδυλάτο Γεράσιμο, συζήτησαν μαζί του για τα ξενικά ψάρια που διέρχονται στη Μεσόγειο και τις συνέπειες που επιφέρει η διέλευσή τους  αυτή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Συνεργάστηκαν επίσης και με τους εταίρους τους από Πολωνία και Μαρτινίκα  με τους οποίους επικοινωνούν μέσω του eTwinning πρότζεκτ “Go Green” , με συντονίστρια την καθηγήτριά τους Γεωργιάδου Μαρια. Τελικό προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι ένα συνεργατικό βίντεο με τίτλο: “The entrance of Alien species in the Mediterranean Sea”.

 

 

Στις 9 Οκτωβρίου 2016, μια ζωντανή αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta
caretta, βρέθηκε με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο
Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό
του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ., έλαβε την ανάλογη
φροντίδα από τη Βιολόγο και τους Ιχθυολόγους του Σταθμού υπό την
επιστημονική εποπτεία κτηνιάτρου, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις
υπηρεσίες του, και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου
για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η χελώνα – που ονομάστηκε «Λυκούργος» – ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος
του κελύφους της ήταν 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος 59 εκ. Κατά την
απελευθέρωση της και ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζύγιζε 35 κιλά. Στο
μπροστινό δεξί πόδι τοποθετήθηκε το TAG A928/Sea turtle Protection
Society-Kifisia-Greece.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο «Λυκούργος» μετά την 30ήμερη καθημερινή
περίθαλψή του επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στην παραλία του
Ενυδρείου Ρόδου, παρουσία σχολείων, του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων και πολιτών.

Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.

Δρ. Ανδρέας Σιούλας

lion-fish-rhodes-aquarium

To αλλόχθονο λεονταρόψαρο Pterois miles εκτίθεται για πρώτη φορά σε Μεσογειακό Ενυδρείο, και συγκεκριμένα στο Ενυδρείο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (ΥΣΡ)
Ένα ζωντανό άτομο αλιεύθηκε το Ιανουάριο 2016 με δίκτυα, στα ρηχά νερά της περιοχής του Φαληρακίου στη Ρόδο, από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό.

Επιστήμονες του ΥΣΡ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πρωτοανέφεραν την εμφάνισή του στο Αιγαίο από θεάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νερά της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015 σε ανακοίνωσή τους σε επιστημονικό περιοδικό. Αυτό το ξενικό λεοντόψαρο ή λεονταρόψαρο, όπως κοινά λέγεται, (En. devil firefish, common lionfish) είναι είδος που ζει στην Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Επειδή οι μακρόστενες άκανθες που φέρει είναι δηλητηριώδεις σε σημείο που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε ανθρώπους, ο ΥΣΡ προειδοποίησε άμεσα τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής και τις αρχές, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.
Το προσωπικό του ΥΣΡ εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στην ομάδα του “Waterhoppers” Diving School και στον Ιωσήφ Μακρή για την άμεση ειδοποίηση του ΥΣΡ σχετικά με την παρουσία του είδους στη Ρόδο, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία.

rhodes-aquarium-caretta-caretta-kleopatra

Ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί σαν Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και αποτελεί σηµείο αναφοράς για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.
Aπό τη δεκαετία του ΄80 ο Υ.Σ.Ρ. – με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού- συμμετέχει ενεργά στη διάσωση και προστασία θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών) που προστατεύονται από τη Διεθνή νομοθεσία CITES
Το Δεκεμβρίου του 2014, μια ζωντανή θηλυκή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, βρέθηκε παγιδευμένη -με ακρωτηριασμένο το μπροστινό δεξί πτερύγιο της- στο Πλημμύρι Ρόδου και μεταφέρθηκε από συμπολίτες μας στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.
Η χελώνα – που ονομάστηκε «Κλεοπάτρα»- μετά την 6μηνη καθημερινή περίθαλψή της από το επιστημονικό προσωπικό του Υ.Σ.Ρ. και σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» καθώς και με εξειδικευμένο κτηνιάτρο, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον τον Ιούνιο του 2015
Πριν ένα περίπου χρόνο είχε απελευθερωθεί μια άλλη χελώνα καρέττα καρέττα –η «Λάουρα»- ύστερα από 9μηνη περίθαλψή στον Υ.Σ.Ρ.
Αξίζει να σημειωθεί η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να αναφέρουν οποιοδήποτε σχετικό συμβάν στις Λιμενικές αρχές ή τον Υ.Σ.Ρ.

rechearcher-night-aquarium-rhodes

Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Το 2015 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς η Βραδιά συμπλήρωσε δέκα χρόνια!
Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον», η βραδιά διοργανώθηκε σε οκτώ πόλεις: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Τρίκαλα, στην Κόρινθο, στην Πύλο, στο Ηράκλειο καθώς και στη Ρόδο.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών υποδέχθηκε το κοινό στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού/Ενυδρείου Ρόδου και στον περιβάλλοντα χώρο, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρούν τη μαγεία της επιστήμης.
Πιο συγκεκριμένα υπήρχε έκθεση οργάνων δειγματοληψίας θαλασσινού νερού, ιζημάτων και υδρόβιων οργανισμών συνοδευόμενα από επεξηγηματικές πινακίδες, βίντεο με τις επιστημονικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ, έκθεση από πόστερς που λύνουν απορίες σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης το κοινό είχε την εργαστηριακή εμπειρία παρατήρησης ζωντανών θαλάσσιων οργανισμών καθώς και της μέτρησης των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού.
Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά ασχολήθηκαν με παιδική ζωγραφική, φιδάκι με ερωτήσεις, κρυπτόλεξα, κουϊζ και προβολή ταινιών σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Επίσης στον εκθεσιακό χώρο του ΥΣΡ παρουσιάστηκαν τα έργα μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Υδάτινος Κόσμος». Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής : 1ο Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου, 8ο Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου, 2ο ΓΕΛ Καλύμνου, 4ο ΓΕΛ Ρόδου και το ΓΕΛ Κρεμαστής.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή τους όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους και να συγχαρούμε τους νικητές: Δημητράκη Μιχαήλ, 4ο ΓΕΛ Ρόδου (1η Θέση), Μαγκούλια Νικολέττα, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου (2η Θέση), Συντυχάκη Αναστασία, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου (3η Θέση)
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προ-εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας το προσωπικό διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυνατότητες και προοπτικές των επαγγελμάτων σχετικά με τη θαλάσσια έρευνα και τεχνολογία.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το κοινό της Ρόδου για τη συμμετοχή του καθώς και για την ευαισθητοποίηση του σε θέματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

TOP