Ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί σαν Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και αποτελεί σηµείο αναφοράς για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.
Aπό τη δεκαετία του ΄80 ο Υ.Σ.Ρ. – με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού- συμμετέχει ενεργά στη διάσωση και προστασία θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών) που προστατεύονται από τη Διεθνή νομοθεσία CITES
Το Δεκεμβρίου του 2014, μια ζωντανή θηλυκή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, βρέθηκε παγιδευμένη -με ακρωτηριασμένο το μπροστινό δεξί πτερύγιο της- στο Πλημμύρι Ρόδου και μεταφέρθηκε από συμπολίτες μας στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.
Η χελώνα – που ονομάστηκε «Κλεοπάτρα»- μετά την 6μηνη καθημερινή περίθαλψή της από το επιστημονικό προσωπικό του Υ.Σ.Ρ. και σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» καθώς και με εξειδικευμένο κτηνιάτρο, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον τον Ιούνιο του 2015
Πριν ένα περίπου χρόνο είχε απελευθερωθεί μια άλλη χελώνα καρέττα καρέττα –η «Λάουρα»- ύστερα από 9μηνη περίθαλψή στον Υ.Σ.Ρ.
Αξίζει να σημειωθεί η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να αναφέρουν οποιοδήποτε σχετικό συμβάν στις Λιμενικές αρχές ή τον Υ.Σ.Ρ.